Skup predstavnika telekomunikacione industrije centralne i istočne Evrope

08.06.2017
U Beogradu se 8. i 9. juna održava Međunarodni skup telekomunikacione industrije regiona centralne i istočne Evrope „CEE-CEE Summer 2017“. Na dvodnevnim bilateralnim sastancima okupilo se 300 učesnika - predstavnika mobilnih i fiksnih telekomunikacionih operatora, internet i VOIP provajdera, kao i predstavnika regulatornih tela.

Prvog dana skupa održan je okrugli sto sa temom „Regionalna telekomunikaciona scena pre i posle ulaska u EU - iskustva i očekivanja“, koji je okupio predstavnike regulatora iz Srbije, Hrvatske i BiH (RATEL, HAKOM i RAK) i telekomunikacionih operatora Telenor,Telekom Srbija, Linx Telekom, Iskon Internet i H1 Telekom. Učesnici su diskutovali o pitanjima uticija regulative EU na tržište, iskustvima, izazovima i preprekama prilikom usklađivanja u procesu evropskih integracija, mrežnoj neutralnosti, romingu i slabim tačkama regionalnog razvoja.

„Naš najveći izazov je dalji razvoj infrastrukture, odnosno povećanje dostupnosti i brzina širokopojasnih mreža i servisa, kao i omogućavanje povoljnijeg rominga za naše građane. Pre dve godine smo podneli inicijativu da i zemlje kandidati budu deo evropske roming zone, ali EU nije imala razumevanja za taj predlog. U 2015. godini potpisali smo sporazum o ograničavanju cena rominga sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Značaj ovog sporazuma se posebno ogleda u saobraćaju tokom letnjih meseci, jer je zbog smanjenja cena došlo do povećanja u prenosu podataka od 200 posto. Novo sniženje cena u regionalnom romingu će stupiti na snagu 1. jula ove godine“, rekao je dr Vladica Tintor, direktor RATEL-a.