STUPIO NA SNAGU NOVI PLAN NAMENE RADIOFREKVENCIJSKIH OPSEGA

21.02.2024

Uredba o utvrđivanju Plana namene radiofrekvencijskih opsega, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 9/24 od 5. februara 2024. godine, stupila je na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 13. februara 2024. godine. Danom stupanja na snagu ove uredbe prestala je da važi Uredba o utvrđivanju Plana namene radiofrekvencijskih opsega („Službeni glasnik RS”, broj 89/20).

Na osnovu člana 100. stav 5. Zakona o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS”, br. 35/23), na sednici Vlade Republike Srbije od 25. januara 2024. godine doneta je Uredba o utvrđivanju Plana namene radiofrekvencijskih opsega, na osnovu predloga koji je pripremio RATEL, a koji je uputilo/dostavilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uz učešće nadležnog organa autonomne pokrajine.

Planom namene radiofrekvencijskih opsega utvrđuju se namene radiofrekvencijskih opsega za pojedine radiokomunikacijske službe, u skladu sa međunarodnim Pravilnikom o radio-komunikacijama, odgovarajućim međunarodnim ugovorima, sporazumima, međunarodno-pravnim aktima i preporukama, kao i odgovarajućim propisima Evropske unije.

Donošenjem Plana namene radiofrekvencijskih opsega stekli su se pravni uslovi za izmene postojećih i donošenje novih pravilnika u oblasti radio-komunikacija.