Svečano uručene licence za fiksni bežični pristup

17.06.2009

Republička agencija za telekomunikacije danas je dodelila dve licence za fiksni bežični pristup (FWA) za javnu telekomunikacionu mrežu i usluge u frekvencijskom opsegu 411,875-418,125/421,875-428,125 MHz za teritoriju Republike Srbije.

Telekom Srbija i Media Works su pobedili na nedavno završenom javnom nadmetanju i uplatili su iznos od po 540.000 evra u budžet Republike Srbije, čime su ostvarili pravo da od danas počnu da koriste svoje licence.

Licence se izdaju na period od 10 godina, a kompanije koje su dobile licence treba da počnu sa pružanjem komercijalnih usluga najkasnije za šest meseci od današnjeg dana. „Prema uslovima konkursa, Telekom Srbija i Media Works moraju u prvoj godini od stupanja na snagu licenci da pokriju najmanje 20 odsto naseljenih mesta u Jablaničkom, Pčinjskom, Raškom, Pirotskom i Zlatiborskom okrugu, a da u naredne dve i po godine počnu da pružaju usluge u najmanje 40 odsto naseljenih mesta u tih pet okruga. Na taj način će se pre svega rešiti problem telefonskih priključaka, a stanovnici ovih okruga će dobiti i Internet brzine 128/64 kb/s“ - izjavio je dr Milan Janković, izvršni direktor RATEL-a.

Licence, koje je ispred RATEL-a uručio dr Milan Janković, u ime Telekoma Srbija primio je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove, a u ime kompanije Media Works direktor Slobodan Đinović.

Svečanom uručenju licenci, održanom u prostorijama Republičke agencije za telekomunikacije, prisustvovala je i ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

galerija>>>