Učešće predstavnika RATEL-a na 57. Plenarnom zasedanju CERP-a

05.07.2022

Madrid , 28. i 29. jun -Evropski  komitet za poštansku regulativu (European Committee for Postal Regulation  –  CERP)  održao je svoju 57. Plenarnu sednicu, u okviru koje je održan forum na kom su učestvovali predstavnici Svetskog poštanskog saveza (UPU), Poštanskog savezaAmerika,  Španije i Portugala (PUASP) i Grupe  evropskih regulatora za poštanske usluge (European regulators group for postal services  -  ERGP). Forum , na kom je učestvovalo oko 150 predstavnika svih navedenih organizacija, najveći je događaj u 2022. godini u oblasti poštanske regulative, a najznačajnije teme o kojima se govorilo bile su: primena novih tehnologija u poštanskoj regulativi, budućnost univerzalne poštanske usluge, kao i pridruživanje privatnih poštanskih operatora Svetskom poštanskom savezu.

U okviru sesije za primenu tehnologije u regulatorne svrhe na poštanskom tržištu, predstavnica RATEL-a Mila Milošević je prikazala način upotrebe GIS - geografskog informacionog sistema kao alata u podršci donošenja regulatornih odluka iz okvira nadležnosti RATEL-a. Prikazani su konkretni primeri načina na koji regulatori poštanskog tržišta mogu koristiti GIS kao alat za obavljanje nadležnosti u oblasti dostupnosti univerzalne poštanske usluge, kao i budući planovi razvoja GIS-a u RATEL-u. RATEL -ova iskustva su naišla na veliko interesovanje prisutnih kao primer dobre prakse, a posebnu zainteresovanost u pogledu buduće saradnje na ovu temu pokazali su predstavnici regulatornih tela Švedske i Turske.

Takođe, predstavnik RATEL-a dr Nikola Trubint je, u svojstvu potpredsednika CERP-a, predstavio moguće rešenje za reformu koncepta univerzalne poštanske usluge u okviru sesije posvećene budućnosti univerzalne poštanske usluge. Na pomenutoj sesiji govorili su i Masahiko Metoki, generalni direktor Internacionalnog biroa Svetskog poštanskog saveza, zatim dr Franklin Kastro, generalni sekretar  PUASP-a, kao i Pietros Galides,  predsedavajući  ERGP-a za 2023. godinu. Tokom izlaganja je analizirano na koji se način mogu izmeniti koncept i definicija univerzalne poštanske usluge, odnosno kako usmeriti regulaciju ka upravljanju poštanskom mrežom umesto ka poštanskim uslugama.

Delegacija RATEL-a, koju je predvodio Ljubomir Ostojić, direktor Sektora za poštanske usluge, pored učešća na skupu CERP-a, učestvovala je i na Plenarnom zasedanju ERGP-a.