Uporedni pregled cena rominga mobilnih operatora na dan 03.07.2009.

07.07.2009

Da bismo pomogli građanima Srbije da smanje troškove korišćenja mobilnih telefona tokom korišćenja godišnjih odmora i putovanja u inostranstvo, napravili smo tabele tarifa rominga sva tri domaća mobilna operatora.

Pregled obuhvata 50 zemalja po sledećem redosledu: zemlje u okruženju, ostatak Evrope, Azija, Severna Amerika, Afrika.

Napomene:

1. Uvid u trenutno važeće tarife dat je na zvaničnim internet stranicama mobilnih operatora.

2. Cene govornih poziva date su u din/min, bez PDV-a i poreza na upotrebu mobilnih telefona, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja.

3. Cene poslatih SMS poruka date su u din/SMS-u, bez PDV-a i poreza na upotrebu mobilnih telefona, dok se primljene SMS poruke ne naplaćuju.

4. Cene GPRS saobraćaja date su u din/prenetom KB, bez PDV-a i poreza na upotrebu mobilnih telefona, a minimalna obračunska jedinica data je u pregledu tarifiranja.

5. Odlazni pozivi kod prepaid pretplatničkog odnosa mogu se ostvariti na dva načina:

1. Putem CAMEL protokola, gde je korisnicima omogućeno pozivanje u romingu jednostavnim biranjem željenog broja u međunarodnom formatu, koji uključuje prefiks za međunarodni poziv, za kojim sledi kod zemlje, mrežna grupa bez vodeće nule i pretplatnički broj (na pr. +381 11 1234567).
2. Putem usluge "povratnog poziva", odnosno "USSD Call back", pri čemu se odlazni pozivi u romingu ostvaruju ukucavanjem kratkog koda za "USSD Call Back", koji je različit za različite operatore, za kojim sledi željeni broj.
U VIP mobile mreži usluga "USSD Call back" nije omogućena.
U Telenor mreži ona se ostvaruje pozivanjem: *123*+(kod zemlje)(kod mreže)(pretplatnički broj)#, na pr. *123*+38163123456# (više informacija može se naći na sajtu www.telenor.co.rs).
U MT:S mreži ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00(pozivni broj zemlje)(pozivni broj mreže, bez vodeće nule)(broj pretplatnika)# (više informacija može se naći na sajtu www.mts.telekom.rs).

6. Sezonske promocije objavljuju se na zvaničnim sajtovima operatora, pa se korisnici upućuju na njih radi najnovijih informacija.

Trenutno važeće promocije su:

MT:S: < link >

Telenor: < link >

VIP: < link 1 > i < link 2 >

Tarifiranje govornih poziva:

Tarifiranje govornih poziva prikazano je u obliku +
* Tarifiranje 1+1 znači da se tarifiranje vrši po sekundi razgovora.
*Tarifiranje 60+60 znači da se tarifiranje vrši po svakom započetom minutu razgovora (ako razgovor traje manje od minut, naplatiće se minut, ako razgovor traje između 60 i 120 sekundi naplatiće se 2 minuta, itd.).
* Tarifiranje 60+1 znači da se prvi minut razgovora uvek naplaćuje čak i ako razgovor traje manje od minut, a posle prvog minuta tarifira se po sekundi.