Upozorenje javnim telekomunikacionim operatorima vezano za poštanske usluge

24.06.2010

Odredabama Zakona o poštanskim uslugama („Službeni glasnik RS“, br. 18/2005 i 30/2010) i Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga („Službeni glasnik RS“, broj 24/2010) regulisano je obavljanje poštanskih usluga u Republici Srbiji.

U smislu navedenih propisa, država garantuje ekskluzivno pravo na obavljanje rezervisane poštanske usluge javnom poštanskom operatoru – Javnom preduzeću PTT saobraćaja „Srbija“. Ekskluzivno pravo se odnosi na pismonosne pošiljke do utvrđenog limita po masi i ceni. Limite po masi i ceni utvrđuje Republička agencija za poštanske usluge, pri čemu oni ne mogu biti veći od 350 grama i petostrukog iznosa poštarine za pismo prve stope težine i najbržeg stepena prenosa. To znači da prijem, prenos i/ili uručenje pismonosnih pošiljaka obavlja isključivo Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“.

U cilju sprečavanja nelojalne konkurencije u oblasti obavljanja poštanskih usluga, potrebno je da javni telekomunikacioni operatori svoje poslovanje usklade sa napred navedenim propisima.