Završena prva faza javnog nadmetanja za licencu za drugog fiksnog operatora

12.01.2010
Izdavanje licence drugom fiksnom operatoru je ključno za dalju liberalizaciju tržišta telekomunikacije u Republici Srbiji, obezbeđivanje novih investicija u sektoru telekomunikacija, razvoj širokopojasnog pristupa i kreiranje novih servisa. Korisnici će, pored mogućnosti izbora operatora, dobiti pakete usluga u okviru kojih bi mogli da budu fiksni telefon, Internet, IP televizija, kao i usluge potrebne za efikasno poslovanje i poboljšanje kvaliteta života građana. Konkurencija na tržištu će definisati cene takvih paketa. Prednosti će biti brži rad i bolja produktivnost kompanija, a samim tim i rast bruto domaćeg proizvoda i otvaranje novih radnih mesta.

Imajući u vidu značaj druge licence za fiksne mreže i usluge, Republička agencija za telekomunikacije je pokrenula inicijativu za njeno izdavanje. U skladu sa Akcionim planom za realizaciju strategije razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji za period do 2010. godine, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je 23.10.2009. donelo Pravilnik o broju i periodu na koji se izdaje Licenca za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge, kao i o minimalnim uslovima za izdavanje Licence i najmanjem iznosu jednokratne naknade za izdavanje Licence. RATEL je na osnovu svojih nadležnosti i uslova preciziranih u Pravilniku, pokrenuo proceduru javnog nadmetanja za licencu i objavio poziv ponuđačima. Četiri kompanije su otkupile konkursnu dokumentaciju:

1. Telenor d.o.o,
2. VIP mobile d.o.o,
3. Kerseyco Trading Limited (Kipar),
4. Konsing Group.


Republička agencija za telekomunikacije je u utorak, 12.1.2010, sprovela prvu fazu javnog nadmetanja za izdavanje jedne licence za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge za teritoriju Republike Srbije – javno otvaranje ponuda. Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja je konstatovala da je dokumentaciju blagovremeno predala kompanija Telenor d.o.o.

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja će detaljno pregledati dokumentaciju koju je podnela kompanija Telenor i najkasnije do ponedeljka, 18. januara 2010, do 10:00, objaviti da li je ovaj ponuđač ispunio uslove za dalje učešće u postupku. Do navedenog datuma će biti objavljeno i vreme i mesto na kome će se javno otvoriti finansijska ponuda.

Galerija