Održan ITU-EKIP Regionalni regulatorni forum za Evropu 2024.

27.09.2024

Predstavnici RATEL-a učestvovali su na Regionalnom regulatornom forumu za Evropu 2024, koji je održan u Budvi 23. i 24. septembra. Forum je organizovan u saradnji sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije (ITU), pružajući platformu za diskusiju o ključnim izazovima i prilikama u telekomunikacionoj industriji. Centralna tema konferencije, ove godine bila je „Vizija povezanosti: Inovacije u regulaciji i bezbednosti telekomunikacija“. Na svečanom otvaranju foruma, učesnicima su se obratili predstavnici domaćina, Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i nacionalnih regulatornih tela iz više zemalja.

Pozdravljajući sve učesnike i organizatore skupa, predsednik Saveta Dragan Kovačević ukratko je predstavio najznačajnije aktvnosti RATEL-a i zahvalio se domaćinima na organizaciji i jedinstvenoj prilici da se razmenjuju iskustva i unapređuju znanja u ovoj jako važnoj oblasti.

Radni deo foruma započet je sesijom "Modelovanje budućnosti: Regulatorne strategije u naprednim telekomunikacionim tehnologijama", a ključne teme bile su usmerene na regulaciju u okviru modernih telekomunikacionih tehnologija i evropskih zakonodavnih inicijativa. Ova sesija pružila je sveobuhvatan pregled ključnih regulatornih pitanja koja oblikuju budućnost telekomunikacionog sektora.

U okviru sesije "Širenje horizonta: Trendovi i razvoj digitalne infrastrukture", osvrnulo se na ključne inicijative i inovacije koje oblikuju budućnost digitalne infrastrukture u Evropi, a obuhvatila je širok spektar tema vezanih za napredak digitalne infrastrukture, ističući inovacije i buduće pravce razvoja u telekomunikacionom sektoru. Aleksandar Borić, glavni savetnik za fiksne i satelitske radiokomunikacije u RATEL-u, predstavio je rad na temu Saradnje mobilnih i satelitskih operatera i zajedničkog korišćenja mobilnih frekvencijskih opsega u cilju proširenja zone pokrivanja (Direct to Cell). U navedenom radu dat je prikaz tehničkih karateristika satelitskih sistema, trenutnog stanja satelitskog tržišta, regulatornih izazova koje implementacija ovih  mreža donosi, kao i pregled trenutno dostupnih i budućih Direct-to-Device (D2D)i Direct-to-Cell (D2C) usluga, a naročito je istaknuta činjenica da se D2C servisi mogu koristiti i sa „običnim“ mobilnim telefonima, tj. sa mobilnim telefonima koji nemaju satelitski chip-set.

Tema zaštite korisnika obrađena je u okviru sesije pod nazivom „Jačanje zaštite potrošača“ gde je Ivana Đurić, viši savetnik za zaštitu korisnika u RATEL-u, predstavila pravne aspekte zaštite krajnjih korisnika u oblasti elektronskih komunikacija u Republici Srbiji. O zaštiti korisnika bilo je reči i na okruglom stolu gde se diskutovalo o pravima krajnjih korisnika, mehanizmima njihove zaštite, kao i primerima iz prakse, a razmenjena su i iskustva u rešavanju brojnih izazova.

ITU-EKIP Regionalni regulatorni forum za Evropu, poznat kao jedan od najznačajnijih skupova u oblasti telekomunikacija u regionu jugoistočne Evrope, ove godine je okupio 140 učesnika, među kojima su bili visoki predstavnici regulatora, operatora, ambasada, akademskih ustanova i vodećih kompanija. Skup svake godine privlači sve veću pažnju ključnih zvaničnika iz sektora elektronskih komunikacija, koji se tradicionalno sastaju radi razmene znanja i iskustava.