Održan vanredni kongres Svetskog poštanskog saveza u Rijadu

16.10.2023

Četvrti vanredni kongres Svetskog poštanskog saveza održan je Rijadu, Saudijska Arabija, u periodu od 1. do 5. oktobra 2023. godine. Delegaciju Republike Srbije su predstavljali Marija Vučinić iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ljubomir Ostojić iz Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Bojana Nikolić i Olja Jovičić iz JP „Pošta Srbije“.

Na kongresu su donete istorijske odluke koje će uticati na svetski poštanski sektor, uključujući revolucionarne sporazume o otvaranju Svetskog poštanskog saveza prema privatnim poštanskim operatorima i drugim akterima iz poštanskog sektora, ciljeve klimatskih akcija, planove modernizacije poštanskih finansijskih usluga, kao i izmene Konvencije Svetskog poštanskog saveza sa ciljem povećanja kvaliteta prenosa prevashodno poštanskih pošiljaka koje sadrže robu.

Glavna tema kongresa bila je proširenje i formalizovanje odnosa Svetskog poštanskog saveza sa širim akterima u poštanskom sektoru, uključujući kompanije iz privatnog sektora. Donesene odluke će omogućiti privatnim poštanskim operatorima i kompanijama pristup određenim skupovima proizvoda i usluga pod okriljem Svetskog poštanskog saveza kako bi se podstaklo mrežno povezivanje i olakšala razmene poštanskih pošiljaka između javnih (nacionalnih) poštanskih operatera i privatnih poštanskih operatora sa ciljem da se  poboljša globalni kvalitet poštanskih usluga.