Održana Nacionalna sajber konferencija RATEL-a i RNIDS-a

20.10.2023

BEOGRAD, 17. oktobar - „Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost“ bila je tema ovogodišnje konferencije o informacionoj bezbednosti koja je okupila više od 200 predstavnika javnog sektora, privrede, drugih institucija i medija, a u organizaciji Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL)-Nacionalni CERT i Fondacije “Registar nacionalnog interenet domena Srbije“ (RNIDS).

Marko Jovanović, pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost, rekao je u svom uvodnom obraćanju da se nada da će se i ubuduće tokom oktobra, meseca informacione bezbednosti, okupljati predstavnici sajber zajednice, sa ciljem razmene iskustava, znanja, informacija o sprovedenim aktivnostima i planiranim inicijativama u oblasti informacione bezbednosti.  Prisutnima se obratio i Duško Kodžić, direktor Sektora za informacionu bezbednost i tehnologije RATEL-a, istakavši da je za postizanje adekvatnog nivoa bezbednosti u sajber prostoru, pored neophodnih tehničkih rešenja, odgovarajućeg strateškog pristupa i pravnog okvira, od izuzetnog značaja i pojedinačni pristup svakog korisnika, u vidu odgovornog korišćenja interneta. Dejan Đukić, direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), naveo je da je u pogledu informacione bezbednosti neophodna kontinuirana razmena informacija i iskustava, jer novi izazovi podrazumevaju potrebu da se deluje preventivno u smislu praćenja i prepoznavanja pretnji, kao i u cilju zaštite.

Nakon uvodnih obraćanja, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Vojvodić održao je prezentaciju na temu „Ključne promene koje donosi Zakon o informacionoj bezbednosti”,  dok je u nastavku dr Marko Krstić, rukovodilac Službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a, govorio o budućim planovima Nacionalnog CERT-a. Usledile su panel diskusije tokom kojih su brojni stručnjaci razmatrali aktuelne teme iz oblasti informacione bezbednosti.

Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti bila je tema prvog panela na kom je konstatovano da je za dostizanje višeg stepena zaštite građana i operatora IKT sistema od posebnog značaja nužno usklađivanje pravnog okvira Republike Srbije sa EU regulativom. Tokom drugog panela razmatrala se tema veštačke inteligencije kao šansa, ali i pretnja po informacionu bezbednost. Panelisti su složili da se veštačka inteligencija može se koristiti u svrhu procene rizika i prevencije, ali usled zloupotrebe novih tehnologija u cilju izvođenja sajber napada i krajnji korisnici i organizacije treba da budu svesni rizika koje one donose. Panel „Rizici i pretnje po informacionu bezbednost u finansijskom sektoru – kako se zaštititi?“ okupio je predstavnike finansijskog sektora, koji su razgovarali o regulisanju obaveza i odgovornosti pružalaca finansijskih usluga, ali i upozorili na primere zlonamernog delovanja zbog kojih korisnici mogu postati žrtve prevara. Na poslednjem panelu predstavljena je platforma „Pametno i bezbedno“, aplikacija Cyber Security kviz, aktivnosti organizacije Women4Cyber i projekat ReWIRE.

Nacionalanu sajber konferenciju podržali su Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i organizacija Mreža za sajber bezbednost, a ceo snimak je dostupan na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=7PISRqDDgNI.