Radionica i plenarno zasedanje Grupe evropskih regulatora za poštanske usluge (ERGP) 28. i 29. novembra u Beogradu

28.11.2018

RATEL je 28. i 29. novembra domaćin otvorene radionice Grupe evropskih regulatora za poštanske usluge (ERGP), namenjene predstavnicima sektora poštanskih usluga, i plenarne sednice ERGP, namenjene regulatornim telima za oblast poštanskih usluga. Skupu prisustvuju učesnici iz 36 zemalja i predstavnici Evropske komisije.

Na otvaranju skupa učesnicima su se obratili zamenica predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije Stefana Miladinović, direktor RATEL-a Vladica Tintor, predstavnik Evropske komisije Robert Počmarski i predsedavajući ERGP Džek Hamande.

Prvog dana se održava Otvorena radionica ERGP pod nazivom „Poštanski okvir – pogledi iz i izvan EU“, u organizaciji ERGP, Evropske komisije i RATEL-a,  namenjena svim učesnicima tržišta poštanskih usluga iz EU i našeg regiona, kojoj prisustvuje više od 170 učesnika. Na radionici, koja se sastoji iz tri glavne sesije, zainteresovane strane iz poštanskog i drugih srodnih sektora imaju priliku da razmene mišljenja o temama koje utiču na budući razvoj poštanskog sektora i regulatornih mera.

U prvom delu, na kome je moderator predstavnik Evropske komisije, predstavljeni su aktuelni trendovi na tržištu paketa u EU, tačnije rezultati stručne studije koja se odnosi na razvoj e-trgovine i prekogranične dostave paketa, koju su konsultanti nemačkog instituta WIK sproveli u saradnji sa Evropskom komisijom.

Druga sesija je posvećena izazovima regulisanja tržišta poštanskih usluga. Učesnici iz nekoliko zemalja koje nisu članice EU imaju priliku da predstave načine prilagođavanja svojih regulatornih okvira u odnosu na promene koje se dešavaju na evropskom i globalnom poštanskom tržištu, a moderator je direktor RATEL-a.

Poslednja sesija, na kojoj je moderator predsedavajući ERGP, bavi se budućnošću nove poštanske direktive EU. Jedna od tema je i potencijalna saradnja između država članica EU i onih koje to nisu, sa ciljem unapređenja razvoja poštanskog tržišta.

Drugog dana se održava plenarno zasedanje ERGP-a kome prisustvuju predstavnici regulatornih tela za oblast poštanskih usluga iz država članica Evropske unije i država sa statusom posmatarča u ERGP, među kojima je i Srbija.