RADNA POSETA PREDSTAVNIKA EKIP-A

31.10.2022

Beograd, 27. oktobar - Predstavnici Upravnog odbora i rukovodstva RATEL-a održali su  zajednički sastanak  sa delom članova Savjeta i rukovodstva Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP), na temu aktuelnih projekata iz oblasti poštanskih usluga i elektronskih komunikacija, kao i aktivnosti u vezi sa njihovom realizacijom.

Nakon pozdravnih govora direktora RATEL-a, Dragana Pejovića, i izvršnog direktora EKIP-a, Darka Grgurovića, usledila je prezentacija direktora Sektora za poštanske usluge, Ljubomira Ostojića, na temu razvojnih projekata vezanih za unapređenje konkurencije na tržištu poštanskih usluga. Na portalu https://www.ceneusluga.rs/ prisutnima su prikazane mogućnosti za poređenje cena osnovnih usluga poštanskih operatora koji obavljaju ekspres i kurirske usluge. U cilju unapređenja kvaliteta dostupnosti poštanske mreže u fazi prijema i uručenja poštanskih pošiljaka, predstavljen je GIS portal za prikaz prostornih podataka o lokacijama poslovnica, paketomata i teritorije dostave poštanskih operatora. U pogledu merenja kvaliteta prenosa pošiljaka sa ekspres uslugom, prikazane su aktivnosti na polju snimanja i analize parametara kvaliteta pružanja ovih usluga kod 5 najvećih poštanskih operatora.

Dalje, u oblasti elektronskih komunikacija, Mirjana Marčeta, rukovodilac Službe za kontrolu, predstavila je pregled RATEL-ovog sistema radio-frekvencijskog spektra, sa posebnim osvrtom na infrastrukturu i rezultate kontrole sa daljinski upravljanih kontrolno-mernih stanica, kao i nove mreže kompaktnih daljinski upravljanih stanica.

Predstavnici EKIP-a izrazili su se pohvalno prema predstavljenim projektima, ostvarenim rezultatima i predstojećim planovima, sa zaključkom da isti predstavljaju primer dobre prakse koji treba slediti. Takođe, zaključeno je da su ovi vidovi radnih poseta i razmene iskustava veoma značajni za jačanje poslovnih kapaciteta regulatornih tela i da ih treba praktikovati po temama koje su od interesa za obe države.