RATEL na jubilarnom 40. zasedanju Generalne skupštine Postevrope

17.10.2024

Jubilarna 40. Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatora Evrope – Postevropa i prateći Biznis forum održavaju se 16. i 17. oktobra 2024. godine u Beogradu, a ovogodišnji domaćin ove značajne međunarodne konferencije je JP „Pošta Srbije“.

Na otvaranju skupa govorilo se o planovima za razvoj poštanske industrije u Evropi i izazovima sa kojima se suočava ta delatnost, a prisutnima su se obratili ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, predsednica Odbora direktora ,Postevrope Elena Fernandez Rodrigez, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, v.d. direktora JP ,,Pošta Srbije“ g. Zoran Anđelović, kao i generalni sekretar Postevrope Boton Sebeni. Otvaranju skupa prisustvovao je i direktor Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge Dragan Pejović.

Pored razmatranja statutarnih pitanja, jedna od tema konferencije je i razvoj i implementacija AI tehnologija sa ciljem inoviranja poštanske delatnosti i modernizacije usluga.

Postevropa je osnovana 1993. godine i okuplja evropske javne poštanske operatore, a njen glavni cilj je podrška razvoju poštanske industrije kroz primenu strateških projekata od značaja za javne operatore u Evropi. Ove godine je skup okupio predstavnike 55 javnih poštanskih operatora iz 53 države članice Postevrope, zatim visoke predstavnike međunarodnih organizacija iz poštanske delatnosti i zvaničnike Republike Srbije, kao i predstavnike relevantnih ustanova, domaće i međunarodne goste.