STUPANjE NA SNAGU NOVIH PRAVILNIKA

21.10.2024

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge je, u okviru propisanih nadležosti i rokova, donelo sledeće pravilnike koji su stupili na snagu dana 19. 10. 2024. godine:

 

  • Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih mobilnih komunikacionih mreža ("Službeni glasnik RS", broj 82/24 od 11. 10. 2024. godine), koji se primenjuju 1. 6. 2025. godine, a kojim se bliže propisuju uslovi koje treba da ispune pružaoci komunikacionih usluga između lica koje su zasnovane na korišćenju numeracije, krajnji korisnici i Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (u daljem tekstu: Regulator) u pogledu prenosivosti nacionalnog broja za javne mobilne komunikacione usluge iz Plana numeracije, način prenosa broja, rokovi i visina naknada u postupku prenosa broja, kao i visina naknada u slučaju prekoračenja rokova za prenos broja.
  • Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokaciji ("Službeni glasnik RS", broj 82/24 od 11. 10. 2024. godine) koji se primenjuje od 1. 6. 2025. godine, a kojim se bliže propisuju uslovi koje treba da ispune pružaoci komunikacionih usluga između lica koje su zasnovane na korišćenju numeracije, krajnji korisnici i Regulator, u pogledu prenosivosti nacionalnog broja iz Plana numeracije za javne govorne komunikacione usluge koje se pružaju na fiksnoj lokaciji, nacionalnog broja za ostale negeografske usluge i kratkog koda za pozivanje, način prenosa broja, rokovi i visina naknada u postupku prenosa broja, kao i visina naknada u slučaju prekoračenja rokova za prenos broja. Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na pružaoce usluga preko javnih mobilnih komunikacionih mreža i na nacionalne brojeve za javne mobilne komunikacione usluge iz Plana numeracije.
  • Pravilnik o načinu korišćenja radio-stanica od strane radio-amatera („Službeni glasnik RS“, broj 82/24 od 11. 10. 2024. godine), kojim se bliže uređuje način korišćenja radio-stanica od strane radio-amatera, tehnički i drugi uslovi za njihovo korišćenje, kao i izgled i sadržina obrasca radioamaterskih licenci i sertifikata.
  • Pravilnik o načinu kontrole korišćenja radiofrekvencijskog spektra, obavljanja tehničkih pregleda i zaštite od smetnji ("Službeni glasnik RS", broj 82/24 od 11. 10. 2024. godine) kojim se bliže uređuje način kontrole korišćenja radiofrekvencijskog spektra, obavljanje tehničkih pregleda i zaštite od smetnji. Regulator vrši stalnu kontrolu korišćenja radiofrekvencijskog spektra kao prirodnog ograničenog javnog dobra i preduzima mere za otklanjanje smetnji i neovlašćenog korišćenja radiofrekvencijskog spektra, kao i nepravilnosti u postupku tehničkog pregleda, u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS”, broj 35/23) i propisima donetim na osnovu njega, kojima je uređen stručni nadzor u oblasti elektronskih komunikacija. Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na radio-stanice i radio-sisteme koji rade u radiofrekvencijskim opsezima određenim za posebne namene.
  • Pravilnik o parametrima kvaliteta javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga ("Službeni glasnik RS", broj 82/24 od 11. 10. 2024. godine), koji se primenjuje po isteku tri meseca od dana njegovog stupanja na snagu, odnosno od dana 19. 10. 2024. godine, a kojim se bliže propisuju parametri kvaliteta javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga (u daljem tekstu: usluge), sadržaj, oblik i način obaveštavanja krajnjih korisnika o ponuđenom kvalitetu usluga i način utvrđivanja kvaliteta usluga i određuje minimalni kvalitet pružanja usluga operatoru javne elektronske komunikacione mreže.