RATEL na međunarodnoj regulatornoj konferenciji IRC2024 - Bridging the Gap, Enter the New Era

21.05.2024

Na poziv Agencije za elektronske komunikacije Severne Makedonije (AEK), predstavnici Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) su učestvovali na međunarodnoj regulatornoj konferenciji „Bridging the Gap, Enter the New Era“ (IRC 2024) koja je održana 14. i 15. 5. 2024. godine na Ohridu, a u okviru koje je, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), obeležen i međunarodni dan telekomunikacija.

U radu skupa učestvovali su predstavnici regulatornih tela Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije i drugih, kao i predstavnici državnih institucija Severne Makedonije, telekomunikacione kompanije i drugi ključni akteri na tržištu elektronskih komunikacija, predstavnici ITU-ja, BEREC-a i Cullen International-a. Radni deo konferencije je bio organizovan u tri sesije sa sledećim temama: Upravljanje i monitoring spektra, Informaciona bezbednost, Širokopojasni pristup i regulatorni izazovi.

U sklopu prve sesije predstavnica RATEL-a je prikazala sistem za monitoring radiofrekvencijskog spektra u Republici Srbiji, organizacionu šemu RATEL-a, infrastrukturu sistema za monitoring radiofrekvencijskog spektra, dve faze u projektu monitoring sistema, kao i dva proizvođača opreme i buduće planove razvoja. U okviru ove sesije su, takođe, razmatrana iskustva država članica EU o aktuelnim pitanjima kao što su: prioritetni opsezi za 5G mreže, koji se opsezi koriste za privatne lokalne mreže u Evropi i tri modela licenci u 5G opsegu, zatim iskustva regulatora u vezi DAB replaniranja i implementacije.

Druga sesija je bila posvećena informacionoj bezbednosti u 5G-u i kako poboljšati efikasnost informacione bezbednosti, kao i koje mere treba preduzeti za borbu protiv sajber kriminala i tehnike za otkrivanje hakerskih napada, dok su u okviru treće sesije prikazani rezultati istraživanja širokopojasnog pristupa, iskustva u povlačenju 3G-a (makedonski Telekom) i druge teme vezane za širokopojasni pristup.

U okviru IRC2024 održana je i specijalna sesija pod nazivom „Koordinacija radio-frekvencija za ažuriranje razvoja za regionalni sporazume za DAB“. Sesija je održana u formi okruglog stola, a prisustvovali su joj predstavnici administracija/regulatora Severne Makedonije, Grčke, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije u kojoj su dogovoreni dalji koraci u vezi koordinacionih procesa.

Takođe, održan je i sastanak regulatornih tela na temu razmene iskustava u delu zaštite korisnika. U okviru ove sesije predstavnica RATEL-a je prezentovala temu: „Postupak vansudskog rešavanja spora pred Regulatornim telom za elektronske komunikacije i poštanske usluge“. Prisutnima je predstavljen novi regulatorni okvir u Republici Srbiji iz oblasti elektronskih komunikacija, a u vezi sa postojećom praksom razmatrana su i pitanja postupanja po zahtevima krajnjih korisnika koji se odnose na različite osnove obraćanja  regulatorima. Sastanak je iskorišćen i za razmenu iskustva u delu postupanja, kao i u donošenju meritornih odluka.