Stupio na snagu Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji za procenu održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene

17.05.2024

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge – RATEL je, u okviru propisanih nadležosti i rokova, donelo Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja, metodologiji za procenu održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming i zahtevu koji pružalac usluga rominga podnosi u svrhu te procene ("Službeni glasnik RS", broj 42/2024 od 9.5.2024. godine) koji je stupio na snagu dana 17. 5. 2024. godine.

Navedenim pravilnikom se uređuje primena politike primerenog korišćenja koju privredni subjekt pružalac usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama (u daljem tekstu: pružalac usluga rominga) može koristiti u pogledu potrošnje regulisanih maloprodajnih usluga rominga, koje se pružaju po važećim domaćim maloprodajnim cenama. Pravilnikom je regulisana i metodologija za procenu održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming,  a koju RATEL primenjuje prilikom procene da li pružalac usluga rominga može nadoknaditi troškove pružanja regulisanih usluga rominga koji bi mogli da ugroze održivost njegovog domaćeg modela naplate. Odredbama navedenog akta uređeno je i pitanje zahteva koji, sa neophodnim podacima, pružalac usluga rominga podnosi RATEL-u u svrhu te procene, odnosno za odobrenje primene dodatne naknade za roming.